Sandheden om Mellemøsten

Tirsdag d. 11. december var Hasseris Gymnasium vært for konferencen ”Sandheden om Mellemøsten,” som gymnasiets to ildsjæle Casper Døssing og Jacob Bay Jepsen har arrangeret i samarbejde med de faglige foreninger for hhv. historie, samfundsfag og religion. Mere end 600 gymnasielærere fra hele landet var samlet på HG sammen med en perlerække af danske og internationale eksperter på Mellemøsten.

Dagen blev skudt i gang af Fawaz Gerges fra London School of Economics, hvor han i samtale med Adam Holm giver sin vurdering af fremtidsudsigterne for Mellemøsten og Europa. Magasinet Altinget har lavet denne artikel om ham i anledning af  besøget.

Herefter satte Peter Viggo Jakobsen, Lars Erslev Andersen, Morten Valbjørn, Kurt Villads Jensen, Anja Dalgaard-Nielsen, Jakob Skovgaard-Petersen og Marlene Wind med hvert deres oplæg fokus på Mellemøsten i en række parallelsessioner.

Over middag gik dagens key note speaker på scenen i form af Francis Fukuyama, der talte med udgangspunkt i titlen: “Political Decay and Political Instability in the Middle East.”

Francis Fukuyama herhjemme utvivlsomt er bedst kendt for ”The End of History and the Last Man”, så har han gennem tiderne udgivet mange andre spændende bidrag; senest ”Identity — The Demand for Dignity and the Politics of Resentment”. Fukuyama har herigennem ikke blot haft en betydning i en akademisk kontekst, men vurderes også af ”policymakers” som en af de mest indflydelsesrige forskere af international politik. I dette oplæg tog Fukuyama afsæt i sit imponerende værk fra 2014 – “Political Order and Political Decay: From the Industrial Revolution to the Present Day” – og gav herigennem en forklaring af den politiske ustabilitet i Mellemøsten.

Fukuyama var efter konferencen i programmet deadline på DR2, hvilket kan ses her.

Henad eftermiddagen tog Adam Holm en snak med tidl. ambassadør Ole Wøhlers Olsen om fremtiden for Syrien og Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft, Per Stig Møller og Villy Søvndal tog, under ledelse af Clement Kjersgaard, en debat om Mellemøstens rolle i international politik.

Endeligt afrundede Omar Marzouk dagen under overskriften ”Outdansk mig.”

TV2Nord var forbi gymnasiet, hvor de producerede dette indslag om dagen.

Der lyder et kæmpe tillykke til Casper Døssing og Jacob Bay Jepsen, der gennem det bedste af et år har arbejdet målrettet på at få tirsdagens konference til at blive virkelighed.