Hasseris Gymnasium har masser af SKAM i livet

TV serien SKAM har sat alle andre tv-serier om unge skakmat de sidste par år. Seriens omdrejningspunkt er Oslogymnasiet Hartvig Nissen. På grund af seriens popularitet har ”Nissen”, som gymnasiet kaldes af skamdinaverne, været nødt til at lukke for besøg af fans, men de har alligevel takket ja til at samarbejde med Hasseris Gymnasium om kulturel udveksling mellem Danmark og Norge. Derfor besøger 2.d fra Hasseris Gymnasium det nu verdensberømte gymnasium i ugen op til jul. Projektet er støttet af Nordplus, som finansierer rejseudgifterne.

I Norge har samarbejdet vakt så stor begejstring, at klassen skal møde undervisningsministeren og den danske ambassadør og besøget følges af NRK. Nogle af de talentfulde unge skuespillere fra SKAM skal mødes med eleverne fra Hasseris Gymnasium og bl.a. diskutere, hvorfor SKAM er verdens bedste ungdomsserie og hvad vi kan lære af problematikkerne i serien. Eleverne skal bo privat hos Hartvig Nissen-elever og følge undervisningen på skolen. På den måde får de talt en masse norsk, for ”serr” vi forstår hinanden!

Samarbejdet handler selvfølgelig om andet end kendisglimmer, men er en udveksling af sprog, litteratur og kultur. Og skal gerne give de danske og norske elever en forståelse for den fællesnordisk identitetsdannelse og en fælles fortid med blikket rettet på de bedste egenskaber hos hinanden. På samme måde som norske Ludvig Holberg er en dansk kanonforfatter, er SKAM blevet fællesgods for en ny generation.

Til september kommer elever fra dramagymnasiet på besøg i Ålborg for at opleve livet som dansk gymnasieelev. Og det er heller ikke kedeligt skulle vi hilse at sige!